E-bike of pedelec: wat is het verschil?

Ik ben me aan het oriënteren op elektrische fietsen. Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe baan. Van een job waarbij ik onafgebroken in beweging was (verpleegkundige) ben ik overgestapt naar een staffunctie waarbij ik veel moet zitten. Extra beweging was voor mij nooit nodig, ik zette dagelijks meer dan genoeg stappen. De laatste maanden kom ik nauwelijks aan de 6000 stappen per dag. Bewegen heb ik altijd heerlijk gevonden maar de sportschool is nou weer niks voor mij. Ik moest dus een list verzinnen. Ik woon twintig kilometer van mijn werk dus waarom zou ik niet uit die auto komen en op de fiets stappen? Wel graag eentje met trapondersteuning dus vandaar dat ik me nu aan het verdiepen ben in de elektrische fiets.

Wat is een elektrische fiets eigenlijk?

Een standaard elektrische fiets (ofwel e-bike) is een fiets met trapondersteuning. Je moet echt meetrappen om vooruit te kunnen komen. Bij 25 kilometer per uur zou de trapondersteuning moeten stoppen en de motor mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt. Op een standaard elektrische fiets met trapondersteuning zijn de verkeersregels voor de gewone fiets van toepassing. Er is geen minimumleeftijd om gebruik te maken van een elektrische fiets en een rijbewijs is niet nodig. Een helm is niet verplicht. Het is ook niet nodig om een kenteken aan te vragen en je moet op het verplichte fietspad rijden. Qua verzekeringen is een wettelijke aansprakelijkheid niet nodig maar een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt wel aanbevolen.

Speed-pedelec

Het verschil tussen de e-bike en de pedelec is de maximale snelheid waarmee de fiets ondersteunt. Bij de speed-pedelec is dat namelijk 45 kilometer per uur. De motor van een pedelec heeft dus een groter vermogen: 4000 watt tegen de al genoemde 250 watt voor de elektrische fiets.  Een pedelec heeft een verplichte bromfietskentekenplaat. Een speciale helm en een achteruitkijkspiegel is verplicht. Voor een pedelec moet je minstens 16 jaar zijn, is een rijbewijs verplicht en ook een WA-verzekering. Je moet wel letten op je snelheid: maximaal 45 kilometer per uur op de rijbaan, 30 binnen en 40 buiten de bebouwde kom. Deze twee laatstgenoemden uitsluitend op het bromfietspad óp of de rijbaan.

Fietsendrager

Gebruik je een fietsendrager (wij wel) dan moet je er rekening mee houden dat een elektrische fiets zwaarder is: reken op vervoer van twee elektrische fietsen tegen drie normale fietsen. Met drie e-bikes wordt de fietsendrager te zwaar belast. Zet de zwaarste fiets altijd het dichtst bij de trekhaak. Inmiddels ben ik er wel uit: ik ben niet zo’n snelheidsduivel dus voor mij geen pedelec. Ik ga een mooie e-bike uitzoeken op de site van Stella.

News Reporter